Busuiocul, o plantă minunată! Atât de utilizată în bucătăria italiană. Dacă încă nu v-am spus, vă spun acum 🙂 ador TOT ce ține de Italia. Mereu spun că dacă există vieți anterioare, eu am fost cu siguranță italiancă. Mâncarea italiană este în topul preferințelor culinare. Testez mereu rețete noi. Și pentru că Matei a descoperit că-i place pesto-ul de busioc, am decis să încerc să-l pregătesc acasă. Nu de alta, dar m-am îngrozit, anul trecut în vară, când am găsit în frigider un borcan de pesto din comerț. Era uitat acolo desfăcut de câteva luni. Și ce credeți? era încă bun la gust și aspect. Am citit apoi eticheta și m-am lămurit de ce. Așa că am decis să încerc să-l fac eu. De atunci am testat mai multe rețete. Am decis că cel mai mult ne place varianta de pesto de busuioc și nuci pecan

Alte combinații posibile
Pesto-ul de busuioc are doar cinci ingrediente, din care doar unul poate fi schimbat, în funcție de gust: tipul de nuci. Prima variantă testată a fost cea clasică, cu sâmburi de pin. A fost bun. Apoi am încercat cu nuci caju. Ne-a plăcut și așa. Bun a fost și cu arahide. Însă varianta finală, cea pe care o fac cel mai des este cu nuci pecan. Au nucile astea un gust mai blând, mai aromat, mai … delicat. Probabil de aceea ne pace atât de mult.

Cum consumăm pesto-ul de busuioc
Poate fi consumat ca-atare, uns pe pâine sau cracker și însoțit de ouă fierte, poșate sau prăjite. Roșiile, de asemenea, merg excelent cu pesto de bucuioc. Se folosește des la paste, salate, fie ca-atare, fie adăugat în alte sosuri albe sau roșii. Cât adăugăm? Fiecare după gust. Asta pentru că are un gust foarte intens. Eu, de exemplu, nu-l pot mânca pe pâine. Dar cu paste îl ador. Matei, în schimb, l-ar mânca cu lingurița, așa gol. La fel de bine merege cu pui, pește sau curcan.
Consistența
Pesto de busuioc și nuci pecan sau cu orice fel de alte nuci alegeți să-l faceți este practic un sos. El poate fi mai gros sau mai subțire. Consistența o stabiliți voi, după mai multe încercări. Cantitatea de ulei de măsline va influența consistența lui. Mie îmi place mai gros. Iar dacă vreau să-l subțiez pentru a-l adăuga preparatelor, o pot face atunci pe loc. Oricum, o consistență mai groasă ajută și la păstrarea mai mult timp a acestui sos minunat.

Tructuri pentru păstrare
Apropos de păstrare. În timp am observat câteva trucuri care ajuta pesto de busuioc cu nuci pecan să se păstreze mai bine la frigider. Acum să nu vă închipuiți că ține o veșnicie, precum cel din comerț. Nu are cum. Pentru ca nu are conservanți. Dar trei săptămâni ține fără grijă, în frigider. Cum?
Urmând câțiva pași esențiali:
- Vom alege borcănele mici în care să-l turnăm. Am încercat și în borcane mai măricele, însă pătrunde mai mult aer în ele și se mucegăiește rapid. Având un borcan mic, pesto-ul poate fi sigilat mai ușor după fiecare utilizare.
- Borcanul trebuie să fie foarte bine spălat, cu apă firebinte și uscat. Dacă aveți mașină de spălat vase este perfect să-l spălați acolo și apoi să-l uscați foarte bine. În acest fel sterilizăm ușor borcanul.
- Când turnăm în borcănel, ne asigurăm că nu lăsăm goluri de aer între straturile de pesto. Aerul este cel mai mare dușman al său J. Aici mă ajută două trucuri: 1. Pun câte o lingură de pesto în borcan și după fiecare lovesc ușor borcanul de masă sau de palma mea (de masă mai bine, chiar dacă face gălăgie J) și 2. iau un băț de frigăruie și amestec ușor, fiind atentă unde sunt goluri de aer în borcan.
- Nu umplem borcanul cu vârf. Lăsăm spațiu de un centimetru. Cu o linguriță unsă cu ulei de măsline, nivelăm suprafața pesto-ului și apoi sigilăm cu ulei de măsline. Punem atâta ulei cât să acopere bine toată suprafața.
- Închidem bine și păstrăm la frigider. De fiecare dată când folosim o cantitate de pesto, restul rămas în borcan trebuie resigilat. Curățăm marginea borcanului, nivelăm și turnăm ulei de măsline.
În caz contrar se va face mucegai pe suprafața lui. Chiar și așa, pesto-ul este de cele mai multe ori încă bun. Curățați mucegaiul și folosiți-l la gătit.

Din cantitățile date mai jos mi-au ieșit două borcănele mici (le vedeți în imagini).
Ingrediente
- 100 gr busuioc
- 50 gr parmezan ras
- 60 gr nuci pecan (sau alte nuci care vă plac)
- 50 ml ulei de măsline + aproximativ 20 ml pentru sigilat (în funcție de mărimea borcanului)
- 2-3 căței de usturoi
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță piper

Mod de preparare
Punem toate ingredientele într-un vas și le blenduim, fie cu mixerul vertical, fie cu un robot de bucătărie.
Mixăm până obținem o pastă fină. Dacă doriți să fie mai lichid, mai adăugați ulei de măsline, mixând mereu, până obțineți consistența dorită.

Pesto de busuioc și nuci pecan – o feerie în bucătărie!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
Facebook și Instagram:
Pingback: Pesto rosso - FoodFeeria