Pateuri Dana

Rețeta de pateuri Dana este una foarte simplă. Avem câteva ingrediente, în cantități egale și umplutură la alegere. Dar, până să vă dau rețeta pas cu pas, vreau să vă spun povestea numelui acestor pateuri. Poate sună ciudat ca niște pateuri să se numească Dana. Dar veți vedea că după ce am să vă povestesc cum am ajuns la această denumire, veți ajunge la concluzia că la fel se botezau multe rețete mai demult.

Scurtă poveste

Rețeta acesta o am de la mama. În caietul ei, aproape toate sunt denumite după numele persoanei de la care ea le-a primit. În copilăria mea, mama venea mereu cu câte o rețetă nouă, fie de la colegele de serviciu, fie de la prietenele ei. Multe dintre aceste rețete nu aveau un nume. Dar, și dacă-l aveau, mama le nota în caietul ei după numele persoanei de la care le primea. Justificarea era că nu voia să uite de la cine le-a primit. Așa a fost și cu această rețetă de pateuri. O are de la tanti Dana (da, așa îi spuneam eu în copilărie), bună prietenă de familie de-a părinților mei și prima mea profesoară care m-a meditat la engleză. Așa le-a rămas numele în familia noastră.

Detalii

Puteți face o cantitate mai mare decât cea pe care o voi nota eu mai jos. Fiind cantități egale din fiecare ingredient, este simplu să le dublați sau chiar să le triplați. Numărul de bucăți depinde de dimensiunea formei cu care le decupați.

Ele sunt cele mai bune proaspăt scose din cuptor. Dar se mențin foarte bine 2-3 zile într-un vas învelit într-un prosop de bucătărie. Dacă se usucă puțin, își revin imediat dacă le puneți în cupotorul cu microunde.

Umplutura

Noi preferăm umplutura de caș. Dar merg excelent și cu carne tocată, gătită puțin în prealabil. Sau cu orice umplutură vă place.

Ingrediente pentru 20-25 de bucăți, cu o formă de 6 cm diametrul

 • 250 gr făină
 • 250 gr unt la temperatura camerei
 • 250 gr brânză de vaci
 • o linguriță de sare
 • un plic praf de copt

Umplutura de caș

 • 100-150 gr caș ras
 • un ou
 • piper după gust
 • + un ou pentru uns

Mod de preparare pateuri Dana

Punem toate ingredientele într-un bol și le frământăm până se formează aluatul. Puteți face asta și cu robortul de bucătărie sau cu un mixer static. Durează foarte puțin frământatul. Aluatul va fi destul de moale, dar încercați să nu adăugați făină sumplimentară. Vom presăra oricum pe masă la întinderea aluatului. Lăsăm aluatul 5-10 minute să se odihnească, timp în care pregatim umplutura.

Pentru umplutura de caș totul este foarte simplu. Dăm cașul pe răzătoare și-l amestecăm cu un ou bătut. Adăugăm piper după gust și gata. Va rezulta o compoziție păstoasă.

În cazul în care vreți o umplutură de carne tocată este nevoie să gătiți carnea în prealabil. Puneți în ea ce vă place.

Asamblare pateuri Dana

Întindem aluatul pe masa înfăinată. Dacă se lipește de sucitor, puteți presăra puțină făină și pe suprafața lui. Trebuie să obținem o foaie groasă de aproximativ 5 mm. Decupatul și umplutul pateurilor implică mai multe etape:

 1. Decupăm tot aluatul în cerucuri normale ca pentru biscuiți. Este nevoie să obținem număr par de cerculețe
 2. În a doua etapă vom decupa, cu o formă mai mică, mijlocul a jumătate dintre cerculețele obținute în prima etapă
 3. Apoi, așezăm cercul decupat peste cercul plin. Nu e nevoie să apăsăm. Se lipeste singur la copt
 4. În spațiul obținut vom pune umplutura
 5. În final punem căpăcelul decupat în etapa a doua (punctul 2 de mai sus)

Coacere pateuri Dana

Le puteți coace imediat sau le puteți pregăti seara și le puneți în cuptor dimineața la micul dejun. Sunt bune în orice moment al zilei. Dacă alegeți să nu le coaceți imediat, le puteți așeza în tavă, trageți o folie peste și le puneți în frigider. Înainte de a le coace le ungeți cu ou bătut și presărați (opțional) puțină sare. Se coc la 170 de grade, în cuptorul preîncălzit, timp de 15-20 de minute. Când sunt aurii sunt gata.

Încă un aspect de menționat ar fi să nu le înghesuiți în tavă pentru că la copt vor crește puțin.

Asta a fost tot! Avem pateuri Dana, deosebit de gustoase și simplu de făcut. Sunt sigură că o dată încercate vor deveni preferate.

Hai, apucă-te de gătit!

Pateuri Dana – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *