Pateuri cu leurdă și telemea

Aceste pateuri cu leurdă și telemea au apărut în viața noastră brusc, luni spre seară 🙂 Dar, la cât de bune au ieșit, vor rămâne mult și bine în meniurile noastre. Sâmbătă pe la prânz mi-am dat seama că am în frigider niște brânză de vaci care urma să expire. Am decis rapid să fac un aluat de pogăcele ce brânză. Aceste pogăcele sunt printre preferatele noastre la gustare, iar aluatul necesită doar trei ingrediente de bază pe care le aveam în casă. Partea bună pentru mine era că aluatul trebuie să stea la frigider cam 24 de ore. Nu aveam timp sâmbătă să fac pogăcele. Așadar mi s-a părut ideal să fac alutul și să-l pun în frigider, salvând astfel brânza de vaci. Mi-am zis că le voi coace duminică. Dar… am uitat complet. Mi-am amintit luni după-masă. Între timp cumpărasem și niște leurdă și m-a lovit imediat o idee.

Cum ar fi să combin aluatul cu leurda? dacă aș pune și niște telemea? ar ieși ceva foarte bun. Și așa a fost. Așa au luat naștere pateurile cu pesto de leurdă și telemea.

Verdele crud al leurdei ma incanta teribil
Verdele crud al leurdei ma incanta teribil

Având în vedere că inițial voiam să fac pogăcele și nu mi-am propus să le pozez pentru blog, nu am poze cu ingredientele și modul de preparare al aluatului. Am poze doar cu modul de preparare al pateurilor. Dar aluatul se face atât de simplu încât nu aveți cum să dați greș.

Câteva cuvinte despre aluat

Timp mai scurt de realizare ca al aluatului de pogăcele nu există. Pur și simplu amestecați într-un robot (sau într-un castron cu o furculița) toate ingredintele și gata. Rezultă un aluat moale și destul de lipicios. Tot ce trebuie să faceți este să-l răsturnați într-o folie alimentară, să-l aplatizați ușor și să-l puneți la frigider pentru 24 de ore. Stă bine chiar și 48 de ore sau mai multe săptămâni congelat.

așa arată aluatul după ce a stat la frigider
așa arată aluatul după ce a stat la frigider

După cele 24 de ore de stat la frigider acesta se lucrează foarte ușor pe masa înfăinată bine. Când fac pogăcele, pur și simplu îl întind într-o foaie de circa 5-8 mm grosime, îl împătur așa cum veți vedea că am făcut și pentru pateuri și-l întind din nou. Apoi tai cu forma pogăcelele, le ung cu ou, le sărez și piperez și le coc la 180 de grade timp de 15-18 minute. Ies niște pogăcele foietate foarte gustoase.

Acesta este farmecul acestui aluat. Prin împăturire devine un foietaj foarte gustos și ușor de făcut.

Câteva cuvinte despre leurdă

Până acum doi ani nu cumpăram leurdă deloc. Mama nu a folosit niciodată și nu am crescut cunoscând-o. Mi-a atras atenția de când am cont de instagram pentru blog. Am tot văzut-o pe la colegele de breaslă. Cel mai tare m-a atras un pesto de leurdă făcut de Iuliana, bucate aromate. Așadar, pentru pateurile cu leurdă și telemea am folosit rețeta ei de pesto cu leurdă. O găsiți aici.

Cantități

Rețeta de pogăcele din care am făcut aluatul acestor pateuri are cantități egale de făină, unt și brânză de vaci. Deci, cantitatea finală de pateuri depinde de cantitatea de aluat rezultat. Mai depinde și de dimensiunea formei cu care tăiați pateurile. Eu am avut 500 de grame de brânză de vaci, deci ea a dictat restul aluatului. Mi-au ieșit în jur de 40 de pateuri, nu foarte mari. Forma cu care le-am tăiat eu a fost patrată, cu latura de 7 cm. După ce le-am umplut cu leurdă și telemea am îndoit pătratul astfel încât să obțin un triunghi.

Puteți face cantități mult mai mici sau puteți face aluatul, o parte să-l coaceți imediat și altă parte să-l congelați.

Pasto-ul l-am făcut exact din cantitățile date de Iuliana. Am înlocuit doar fulgii de drojdie cu parmezan. Așadar, pentru rețeta de pesto, vă rog să mergeți pe blogul Iulianei.

Ingrediente pateuri cu leurdă și telemea

Aluat

  • 500 gr brânză de vaci bine scursă
  • 500 gr unt la temperatura camerei
  • 500 gr făină
  • sare, piper, boia – după gust

Mai avem nevoie de

  • 400 gr telemea
  • aproximativ 150-200 gr pesto – depinde de mărimea pateurilor. Puteți face mai mult și ce vă rămâne să-l puneți într-un borcan și să-l consumați apoi, fie pe pâine, fie cu niște paste.

Mod de preparare pateuri cu leurdă și telemea

  1. Facem mai întâi aluatul. Punem brânza de vaci, untul, făina și condimentele într-un robot de bucătărie. Mixăm un minut, până toate se încorporează. Dacă nu folosim robotul, amestecăm ingredientele cu o furculiță până obținem un aluat. Acesta va fi destul de lipicios, așa cum am spus și anterior.
  2. Îl răsturnăm pe folie de plastic și-l învelim în aceasta. Il modelăm ușor, astfel încât să fie compact. Folia ne va ajuta să facem asta. În acest stadiu nu adăugați făină suplimentar. Punem aluatul la frigider timp de 24 de ore.

Modelarea pateurilor

  1. După cele 24 de ore de stat la frigider aluatul nostru este mult mai manevrabil. Înfăinăm bine suprafața pe care lucrăm. Punem alutul pe ea și-l pudrăm și pe el cu făină. Dacă avem o cantitate mare de aluat, așa cum am avut eu, îl împărțim în două și-l lucrăm de două ori.
  2. Întindem o foaie groasă de 5 mm.
  3. Presărăm pe ea telemea rasă. Punem o cantitate generoasă de telemea.
  4. Apoi împăturăm aluatul după cum urmează: prima dată în trei, aducând treimea de sus peste cea din mijloc și apoi ridicand-o peste ele și pe cea de jos. Am obținut un dreptunghi, pe care l-am împăturat din nou în trei, similar. Obținem o bucată compactă de alaut
modalitatea de împăturire a aluatului pentru a obține pateuri foietate
modalitatea de împăturire a aluatului pentru a obține pateuri foietate

5. Întoarcem aluatul cu fața în jos. Înfăinăm iar suprafața de lucru și aluatul și-l întindem din nou într-o foaie de 5 mm

6. Decupăm patrate. Resturile de alaut le frământăm din nou și procedăm similar până-l terminăm pe tot.

umplerea pateurilor cu leurda si telemea
umplerea pateurilor cu leurda si telemea

7. În firecare pătrat punem o linguriță de pesto de leură și una de telemea rasă fi

8. Ungem marginile pătratelor cu ou bătut și le împăturăm astfel încât să obținem triunghiuri

Coacerea pateurilor

  1. Punem pateurile în tava tapetată cu hârtie de copt
  2. Le ungem cu ou bătut
  3. Presărăm sare și piper (sau semințe de susan)
  4. Dăm la cumptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 15-18 minute
  5. Sunt gata când sunt aurii și ușor foietate.
  6. Le scoatem pe un grilaj și le lăsăm să se răcească puțin.
proaspăt scoase din cuptor
proaspăt scoase din cuptor

Sunt delicioase calde, dar și reci. Tin bine 2-3 zile, în frigider. Le puteți reîncălzi în microunde.

Sper că v-a plăcut și vouă ideea acestor pateuri cu leurdă și telemea și o să le încercați. Nu uitați să-mi dați de știre dacă le faceți.

Pateuri cu leurdă și telemea – o feerie în bucătarie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.

 

 

 

2 thoughts on “Pateuri cu leurdă și telemea

  1. Iuliana says:

    Wow, ce idee genială ai avut cu aceste pateuri! Și eu folosesc aluatul acesta pe post de foietaj, e atât de versatil și se face atât de ușor! Dar cu pesto de leurdă, uite că nu m-aș fi gândit să îl combin. Minunat, felicitări!

    • Veronica Ilies says:

      Ma bucur ca iti place ideea mea. E delicios pesto-ul tau si s-a potrivit perfect in aceste pateuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *