Pate vegetal

În perioadele de post, oamenii au tendința de a nu se hrăni corespunzător. Multora gătitul în această perioadă li se pare mai dificil. De aceea aleg covrigii sau pateurile vegetale din comerț și consideră că au rezolvat masa. Dificultatea este ridicată mai ales la mic-dejun sau cină. Este totuși nevoie să ne hrănim cât mai corect și în aceste perioade. De aceea, un pate vegetal făcut în casă ne poate salva. Conține ingrediente hrănitoare, precum nucă și soia. Știm deja că soia este un bun înlocuitor al cărnii. Este perfect pentru mic dejun sau cină. Merge bine și în pachetul pentru serviciu. Este delicios și se face foarte repede.

Merge minunat cu rosii si cepșoară (chives)

Despre soia

La nivel internațional sunt discuții multiple despre soia. Mulți nutriționiști sau medici consideră că nu este sănătoasă. Alții, precum asiaticii, o consumă zilnic. Face parte și din dieta veganilor. Este adevărat că sunt multe sortimente modificate genetic. Dar eu cred totuși că dacă alegem o variantă de soia bio tot este mult mai bine decât un pate din comerț. În plus, dacă facem din când în când acest pate, nu este un capăt de lume că mâncăm soia. Echilibrul este cheia spre o alimentație sănătoasă.

Are o culoare minunata

Păstrare pate vegetal

Din cantitățile de mai jos iese mult pate vegetal. Se păstrează foarte bine la frigider pâna la 7-10 zile. Așadar, puteți face mai mult o dată și să vă bucurați de el în mai multe zile de post.Trebuie doar să-l țineți acoperit în frigider.

Culoare pate vegetal

Culoarea este foarte asemănătoare cu cea a pateului din ficat. Ea este dată de pasta de roșii și cea de ardei pe care am adăugat-o. Vizual, dar și din punct de vedere al mirosului, te îmbie să-l savurezi. Garantat foodfeeria!

Ingrediente

 • 200 gr boabe de soia
 • 50 gr nuci (eu am pus pecan, dar merg de oricare)
 • o ceapă mică
 • 2 linguri pastă de roșii
 • o lingură pastă de ardei
 • 30 ml ulei de măsline
 • o linguriță amestec de legume uscate (gen vegeta – opțional, dar indicat pentru savoare)
 • sare după gust
 • piper după gust
 • 1/2 linguriță pudră de chimin
 • apa în care a fiert soia
Ingrediente pate vegetal

Mod de preparare pate vegetal

Punem boabele de soia la fiert, într-o cantitate triplă de apă. În cazul celor 200 de gr de boabe de soia, eu am pus 600 ml apă. Lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 50 de minute. În cazul în care apa scade prea mult, mai adăugăm. Boabele sunt fierte când se înmoaie. Scurgem apa, dar nu o aruncăm. Vom avea nevoie de ea pentru blenduirea pateului.

După ce s-a răcit soia, punem peste ea restul ingredientelor. Ceapa o tocăm mărunt. Începem să blenduim și adăugăm treptat câte puțină apă. Când am obținut textura dorită, ne oprim. Textura depinde de gust. Mie îmi place să aibă consistența pateului normal. Dar, dacă vă place mai moale de atât, puteți adăuga mai multă apă.

Și gata! Avem un pate vegetal delicios. Nouă ne place cu crackers, dar este nemaipomenit de bun și pe pâine.

Pate vegetal – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

2 thoughts on “Pate vegetal

 1. Pingback: Chec de post/vegan - FoodFeeria

 2. Pingback: Training și Workshop: Gătește Sănătos cu Proteină Vegetală - GreenCluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *