Paste cu tofu și semințe de dovleac

Am conceput această rețetă de paste cu tofu și semințe de dovleac la dorința lui Matei de a gusta tofu. Auzise el de această brânză vegetală. Când a văzut-o în magazin a dorit să o cumpărăm.

Gătind special pentru copil, m-am gândit că dacă o să combin tofu cu alte ingrediente care lui îi plac, o să fie încântat. Pastele nu dau niciodată greș în cazul copilului meu. Am mai adaugat și alte câteva ingrediente care să anime preparatul și să-l facă, așa cum îi place lui Matei să spună, feeric, de vis!

Despre tofu

Știm cu toții că tofu nu este un ingredient pe care să-l savurezi în starea sa naturală. Pentru a căpăta un gust care să satisfacă papilele gustative, trebuie condimentat foarte bine. Regula de aur este să combini mai multe condimente și să faci un amestec suficient încât să îmbrace fiecare bucățică de tofu.

Ce paste să alegem?

Eu am ales paste ditaloni rigate cu ou. Dacă alegeți paste fără ou, acest preparat devine unul vegetarian sau potrivit pentru o zi de post. Este atât de hrănitor, încât o porție mică va fi suficientă să vă țină de foame, dar mai ales să vă hrănească corespunzător într-o zi de post.

Fierberea pastelor

Nu fierbeți niciodată pastele mai mult decât scrie pe ambalaj. Ba dimpotrivă, cu un minut în minus, pentru a rămâne al dente. Pastele prea fierte sunt mult mai greu de digerat. Deși marii bucătari nu recomandă asta, eu am învățat de la niște italieni că este bine să pui o lingură de ulei în apa în care fierb pastele, pentru ca acestea să nu se lipească. De asemenea, nu există paste gustoase, dacă în apa în care fierb ai uitat să pui sare. Așadar, pentru reușita garantată a unor paste corect fierte aveți grijă să puneți sare și ulei în apa în care fierb și să le fierbeți conform timpului indicat pe ambalaj

Sosul

Nouă ne plac pastele care au sos în farfurie. Dacă mă întrebați pe mine, nu este nimic mai neplăcut ca o porție de paste seci. Întotdeauna încerc să fac sos suficient cât să râmână și după ce pastele au absorbit o parte din el. De aceea adaug fie smântână pentru gătit (în cazul pastelor cu sosuri albe), fie sos de roșii (în cazul pastelor cu sosuri ce conțin carne măcinată).

În cazul acestor paste cu tofu și semințe de dovleac, pentru că am dorit să mențin o notă ușoară, am făcut sosul cu lapte de cocos. Ce să vă mai spun? Aroma sa asiatică a ridicat preparatul la cu totul alt nivel. Garantat foodfeeria.ro

Ingrediente pentru 4 porții

  • 500 de grame de paste ditaloni rigati (sau penne)
  • 300 gr tofu cu ardei
  • 8-10 roșii cherry tăiate în patru
  • o ceapă roșie mică
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 160 ml lapte de cocos
  • 2 linguri capere
  • 30 ml vin sau 2 linguri de oțet balsamic
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 linguri mari de semințe de dovleac
  • 1 linguriță sirop de agave/miere/zahăr

Condimente pentru tofu – am folosit următorul amesctec, pe care le-am preparat eu. Pentru a măsura cantitatea de condimente, am folosit o linguriță mică, precum cea din imaginea de mai jos:

  • o linguriță sare de mare
  • 2 lingurițe boia
  • jumătate de linguriță piper
  • un sfert de linguriță cimbrișor pudră
  • jumătate de linguriță usturoi pudră
  • un sfert de linguriță cardamom pudră
  • jumătate de linguriță chimen măcinat
  • un sfert de linguriță ghimbir pudră
  • jumatate de linguriță roșii uscate mărunțite
amestec condimente pentru tofu

Mod de preparare

Pastele se fierb. Între timp ne ocupăm de sos. Tofu se scurge și se înfășoară într-un prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de apă, după care se taie cubulețe mici. Condimentele se amestecă și se toarnă peste cubulețele de tofu. Avem grijă ca fiecare bucățică de tofu să fie îmbrăcată cu condimente.

tofu amestecat cu condimente

Ceapa de taie rondele subțiri și se călește în cele două linguri de ulei de măsline. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă tofu și se călește timp de 2-3 minute. Se adaugă apoi caperele, vinul, roșiile cherry, semințele de dovleac, sosul de soia și siropul de agave. Se gătește timp de câteva minute, până când alcoolul din vin se evaporă. La final se adaugă laptele de cocos și se mai fierbe timp de 2-3 minute.

gătirea sosului cu tofu și restul      ingredientelor
gătirea sosului cu tofu și restul ingredientelor

Pastele fierte se scurg de apă și se adaugă peste sosul cu tofu. Se servesc calde.

Paste cu tofu și semințe de dovleac

Paste cu tofu și semințe de dovleaco feerie în bucătărie!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *