Granola de casă

Este absolut delicioasă această granola de casă. În plus este foarte hrănitoare. Pentru noi o porție de 8-10 lingurițe de granola cu puțin lapte sau iaurt reprezintă o sursă bogată de nutrienți și hrănitoare pentru cel puțin 4 ore. În zilele în care am multe ore la Facultate și pauzele sunt foarte scurte sau deloc, mănânc 2-3 linguriție în plus și nu îmi este foame aproape toată ziua.

Granola servită cu iaurt grecesc și rodie

Importanța primei mese a zilei și calitatea alimentelor consumate

Mănânc de ani întregi combinații de cereale și nu m-am săturat încă. Multă vreme m-am mulțumit cu cerealele din comerț. Pentru Matei, însă, mereu m-am uitat să fie sănătoase. Dar, a devenit tot mai greu în zilele noastre, să găsești cereale fără cantități mari de zahăr. De vreo doi ani în coace încercăm să-l consumăm cât mai moderat sau să-l înlocuim cu îndulcitori mai sănătoși. Ce să facem? Sunt o famile cu tendințe ereditare spre pufoșenie 😊.

Dacă pentru mine nu am avut mereu suficiente cunoștințe de nutriție, pentru Matei mă strădui foarte mult în a găsi varaintele mai sănătoase. Nu sunt extremistă … încă, după spusele soțului meu, care crede că sunt pe drumul vegetarianismului :). Îmi place echilibrul în alimentație. Așadar, nu am scos de tot zahărul, dar l-am înlocuit pe unde se putea. De aceea fac granola de casă, îndulcită cu sirop de agave, de arțar și miere.

Pusă într-un borcan cochet, poate reprezenta un cadou minunat!

Ce este granola?

Granola este un mix de cereale și semințe. La bază se face cu fulgi de ovăz. Eu am încercat diferite combinații și cea ideală pentru noi este aceasta. Puteți ajusta cantitățile de cereale. Se poate folosi doar un fel de cereale sau mai multe tipuri. Puteți pune sau nu semințe, nuci sau fructe. Eu o fac fără fructe deshidratate pentru că lui Matei nu-i plac. Din cantitățile date vă iese aproximativ 750 de grame de produs finit. La un consum de 8-10 lingurițe pe zi/persoană, ajunge aproximativ 10 zile pentru o familie de 3 persoane. Și ați rezolvat micul dejun rapid! Îmi place să o păstrez în borcane, dar la fel de bine stă și în cutii de metal sau plastic. Se păstrează foarte bine până la 2-3 săptămâni. Eu o țin în cămară.

Cerealele și îndulcitorii

Folosesc întotdeauna cereale ne coapte anterior și fără zahăr, inclusiv fulgii de porumb. Apropo de aceștia, sunt singurii mai mari. De aceea trebuie mărunțiți bine. Eu îi mărunțesc cu un mini chopper, dar la fel de bine puteți să-i puneți într-o pungă cu fermoar și să-i zdrobiți cu un sucitor.

Puteți îndulci fie cu sirop de agave, fie combinat cu sirop de arțar. Miere pun întotdeauna la final, după ce s-a răcit compoziția, pt ca amestecându-o cu cerealele coapte, se formează acei bulgărași crocanți absolut delicioși.

Sosul

Pentru baza sosului puteți folosi fie ulei de cocos, fie unt. Personal, prefer varianta cu unt. Orice are unt este mai bun :). Dar, pentru că uleiul de cocos este mai sănătos, de cele mai multe ori aleg să fac sosul cu acesta!

Dacă alegeți un borcan drăguț, la care legați o fundiță, puteți face un cadou gustos și sănătos când mergeți în vizită! Astfel de cadouri sunt foarte apreciate, pentru că sunt realizate cu drag!

Ingrediente pentru aproximativ 750 de gr de produs finit

  • 300 gr fulgi de ovăz
  • 250 gr fulgi de porumb fără zahăr, pe care-i mărunțim bine
  • 100 gr fulgi de secară
  • 50 gr germeni de grâu
  • 100 gr fulgi de hrișcă
  • 50 gr amestec de nuci (caju, fulgi de migdale, nuci pecan)
  • 3 linguri de nucă de cocos (opțional, și se adaugă după scoaterea din cuptor, pentru că altfel se arde)
  • 50 gr amestec de semințe (floarea soarelui, dovleac, chia, susan)
  • 200 gr unt/ulei de cocos (la o cantitate mai mică de amestec de cereale se ajusează și cantitatea de unt/ulei de cocos, dar sfatul meu este să nu scădeți sub 100 de gr)
  • 100 ml sirop de agave/sirop de arțar sau o combinație între ele
  • 1 lingură pudră de roșcove (pentru un ușor gust de ciocolată)
  • 2-3 linguri miere
  • 1 lingură unt de arahide (opțional – eu de obicei pun când nu pun nuci)
  • 2-3 linguri de fructe deshidratate (opțional)
  • scorțișoară, vanilie (opțional)
  • un praf de sare – obligatoriu, pentru că va echilibra gustul
Cerealele și semințele folosite pentru granola de casă

Mod de preparare

Începem prin a prepara sosul. Punem untul/uleiul de cocos și siropul de agave/arțar într-o cratiță pe foc mic. În acest amestec adăugăm și unele dintre ingredientele opționale dacă dorim să le folosim, precum untul de arahide, pudra de roșcove sau scorțișoara. Adăugăm un praf de sare și lăsăm pe foc până untul/uleiul de cocos s-a topit și toate ingredientele s-au omogenizat. Nu este nevoie să fierbem sosul.

prepararea sosului

Coacere 

Într-o tavă mare cu margini mai înalte, așezăm hârtie de copt și punem toate cerealele, semințele și nucile. Nuca de cocos o adăugăm doar la final, după ce am scos tava din cuptor. Altfel fulgii de cocos se ard și devin amari. Ei se vor coace suficient în contact cu restul cerealelor fierbinți.

Peste amestecul de cerale, semințe și nuci turnăm sosul și amestecăm foarte bine, astfel încât toate ingredientele să ajungă în contact cu sosul. Eu amestec cu mâinile, pentru că astfel simt mai bine dacă sosul a ajuns la tot amestecul de cereale. Daca vi se pare complicat să faceți această operațiune în tavă, puteți să o faceți într-un castron, apoi să turnați amestecul în tavă. Însă așa veți avea un vas în plus de spălat, iar mie îmi place să folosesc cât mai puține vase 🙂

Amestecul de cereale, semințe și sos

O observație importantă

La prima vedere sosul ar putea părea puțin, însă vă garantez că nu este așa. Nu e nevoie de mai mult. Doar amestecați bine și restul feeriei se produce în cuptor.

Punem tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 160-170 de grade. Avem grijă să scoatem tava și să amestecăm tot la cinci minute. Este foarte important să amestecați des. Cerealele și semințele se ard rapid altfel.

Știm că este gata când amestecul capătă o frumoasă culoare auriu-maronie și devine crocant. Scoatem tava din cuptor și adăugăm nuca de cocos, dacă alegem să o folosim. Amestecăm astfel încât nuca de cocos să se distribuie uniform în tot amestecul. Lăsăm să se răcească la temeperatura camerei și când este rece picurăm mierea peste tot. Amestecăm din nou și punem în recipientul în care o vom păstra.

Servită cu lapte și fructe de pădure

Este absolut delicioasă cu lapte sau iaurt. Dacă pui lângă și niște suc de portocale proaspăt stors, ai parte de un mic dejun copios și sănătos. Garantat foodfeeria!

Granola de casă – o feerie în bucătărie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *