Sunt atât de bune și de aromate aceste chiftele de ton. De când mi-am făcut propria rețetă, le fac foarte des. Interiorul este moale și pufos. Iar exteriorul crocant. Dacă folosiți și un pesmet din pâine cu maia, adăugați un plus de savoare.
Povestea chiftelelor de ton
Acum nu prea mai este cazul, însă de-a lungul celor 12 ani de viață a lui Matei, am avut de multe ori parte de provocarea de a-l face să mănânce ce trebuie. Sunt sigură că toate mămicile trec prin asta. Aceste chiftele de tot s-au născut din dorința de a introduce tonul în alimentația lui Matei. Voiam să semene la culoare și textură cu chiftelele de pui, pe care le mânca foarte bine. Tonul este blând la gust, nu e un pește atât de aromat. Așa că mi-a fost destul de ușor să pun câteva ingrediente lângă el și să determin micul mofturos să le accepte.
Uitându-mă în urmă sunt chiar mândră de combinațiile pe care le-am făcut pentru multe feluri de mâncare pe care a acceptat să le guste. Că până la urmă despre asta era vorba. Nu dorea nici să guste. Acum sunt foarte puține mâncăruri sau produse pe care nu le acceptă. Cum ar fi brânza de vaci, dar pe care o mănâncă ascunsă în diverse preparate. Chiar și în aceste chiftele de ton.
Ce a funcționat la noi?
Era important ca textura să semene cu ceva ce-i plăcea. Mai apoi, în orice adăugam roșii uscate făcute piure sau pastă de roșii mânca. La fel cu pasta de ardei, deși ardeii cruzi nu-i plac nici în ziua de azi. Culmea, copți îi adoră. Mai apoi, morcovul trebuia (și trebuie și acum) să fie mărunțit bine, poate chiar piure făcut. Și acum la ciorbe dau toate zarzavaturile prin chopper. Exemple ar mai fi multe, dar poate cu altă ocazie scriu un articol doar despre asta. Acum să trecem la chiftelele de ton 🙂
Tonul folosit
Eu folosesc în majoritatea cazurilor ton de la conservă. Este o variantă mai rapidă, mai ales că am mereu în casă conserve de tot. Am făcut și cu ton proaspăt, pe care l-am dat printr-un chopper. Au ieșit la fel de bune. Aleg conserve de ton în suc propriu și citesc mereu eticheta pentru a alege ceva de calitate, fără bazaconii în el.
Dacă folosiți conservă, cântăriți tonul după scurgerea de lichid. Este important să-l scurgeți bine. Eu îl storc cu mâinile.
Pesmetul
Cantitatea de pesmet poate varia. Aproximativ 100 de grame vă ajunge, dar depinde mult de cât de umedă iese compoziția înainte de a adăuga pesmetul. Vă recomand să-l adăugați ultimul și să ajustați în funcție de compoziție. Trebuie să puteți modela chiftelele fără să se împrăștie în mână. Din cele 100 de grame, în compoziție de obicei merg cam 3-4 linguri. Restul rămâne pentru a tăvăli chiftelele prin el.
Alte ingredientelor din chiftelele de ton
Restul ingredientelor sunt simple. Sunt sigură că le aveți deja în casă. Poate doar roșii uscate marinate în ulei nu aveți. Dar găsiți peste tot. Și în caz contrar, puteți pune aceeași cantitate de pastă concentrată de roșii. Gustul va fi la fel de bun.
Ingrediente pentru aproximativ 30 de chifteluțe mici sau 20 mai mari (eu le fac mici)
- 250 gr ton scurs bine
- 2 ouă
- 250 gr brânză de vaci scursă bine
- 50 gr parmezan
- o ceapă mică
- 100 gr pesmet
- o linguriță muștar dijon
- 1-2 linguri de roșii uscate tocate mărunt
- o lingură pastă de ardei
- pătrunjel tocat după gust
- sare, piper, boia, pudră usturoi, legume deshidratate – după gust
- o linguriță zeamă de lămâie
- puțin ulei de măsline pentru stropit chiftelele înainte de cuptor
Mod de preparare
1. Preîncălzim cuptorul la 190 de grade.
2. Scurgem bine tonul și brânza de vaci. Tocăm ceapa. Tocăm roșiile uscate
3. Cu excepția pesmetului, punem toate ingredientele într-un bol și le amestecăm ușor până se încorporează
4. Adăugăm pesmet, câte o lingură o dată până obținem o compoziție ce se poate modela. Atenție să nu puneți prea mult pesmet, pentru că vor ieși prea îndesate chiftelele. Când compoziția deja se leagă ușor, vă puteți opri cu pesmetul.
5. Formăm chiftelele și le rostogolim pe fiecare prin pesmet
6. Le punem în tavă pe hârtie de copt și le stropim cu puțin ulei de măsline
7. Coacem timp de 20-25 de minute, până devin aurii
Asta a fost tot. Noi le servim cel mai des cu garnitură de cous-cous și sos de iaurt cu lămâie. Un deliciu. O masă lejeră, dar sănătoasă și savuroasă.Pe instagram @foodfeeria găsiți și un reels cu rețeta. Sper să vă placă și să faceți și voi. Vă aștept cu poze și feedback.
Chiftele de ton – o feerie în bucătărie
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.