Rețeta de cartofi cu sos carbonara reprezintă acel preparat care te scoate din încurcătură într-o săptămână aglomerată. Cu puțină organizare, te alegi cu un delicios fel de mâncare. Este bun atât proaspăt, cât și reîncălzit. Poate fi pus și la pachet la birou dacă ai un cuptor cu microunde prin preajmă.
Detalii despre cartofii din preparat
Puteți folosi orice tip de cartofi. Pentru ca totul să fie mai simplu, se pot fierbe cu o zi înainte. Când ajungi acasă de la muncă pornești cuptorul, decojești cartofii și faci repede sosul. Le combini și le pui la cuptor. În maxim o oră ai cina gata.
Restul ingredientelor
Panceta, sosul cremos de smântână, nucșoara delicată și parmezanul, ajută banalii cartofi să se ridice la un alt nivel. O mancare comfortabilă și hrănitoare. Într-o seară răcoroasă va umple sufeltele tuturor de căldura și bucuria unei mese relaxante în familie. Garantat foodfeeria!
Ingrediente pentru 4-6 porții
- 1200-1500 gr cartofi
- 100 gr panceta/caizer/bacon
- 150 gr parmezan ras
- 3 galbenușuri
- 1 litru smântână pentru gătit
- sare, pieper, nucșoară
Mod de preparare
Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare, timp de aproximativ 30-40 de minute, până intră furculița bine în ei. Se fierb integral, chiar dacă preparatul va sta și la cuptor. Apoi, se lasă la răcit, se decojesc și se taie rondele.
Sosul carbonara
Panceta se prăjește într-o tigaie antiaderentă, fără adaos de ulei. În cazul în care alegeți o șuncă mai slabă, atunci puneți o lingură de ulei în tigaie.

Cele trei gălbenușuri se amestecă cu smântâna pentru gătit și cu condimentele. Când panceta este prajită se dă focul la minim. Se toarnă amestecul de ouă și smântână peste. Dacă lăsăm focul mare, riscăm ca ouăle să se coaguleze prea repede și sosul să nu fie fin. Se gătește la foc mic, timp de 3-5 minute, până cand sosul se îngroașă puțin. Știm că este suficient de gătit atunci când pe lingura cu care amestecăm rămâne o urmă dacă trecem cu degetul peste sos


Am folosit o tava cu diametrul de 24 de cm. O ungem cu unt și asezăm o parte din carofi. Peste cartofi turnăm o parte din sosul carbonara și presărăm parmezan ras. Punem din nou un strat de cartofi, sos carbonara și parmezan. Tot așa până terminăm toate ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de sos carbonara și parmezan.


Se dă tava la cuptor pentru 20-30 de minute, la 180 de grade, până când parmezanul se rumenește frumos. Se servește cald, dar este bun și a doua zi reîncălzit!
Cartofi cu sos carbonara – o feerie în bucătărie!
Foarte buna reteta. Delicioasa si usor de facut chiar si pentru studenti. Spor in continuare!!
Ma bucur tare mult! Multumesc pentru feedback! 🙂