Biscuiți sărați cu brânzeturi, măsline și roșii

Biscuiți sărați! Sărățele, sărățele, iubitele noastre sărățele 🙂

Ce buni sunt mereu biscuiții sărați, fie că ai invitați, fie că vrei să-i pui copilului la școală o gustare sănătoasă. Dacă sunt făcuți în casă știi exact ce ingrediente ai pus în ei. Îi poți pune cu tine la serviciu pentru momentele în care nu ai timp să mănânci, iar o gustare sănătoasă te salvează. Fac des astfel de sărățele, în variate combinații, în primul rând pentru gustarea de la școală a lui Matei. Are un coleg cu care le împarte, fapt care mă bucură foarte tare. Mereu îmi spune opinia lui Tudy, iar pe mine mă încântă asta. Pun mereu mâncare în plus pentru bucuria celor doi copii de a împărtăși un moment ce a devenit special pentru ei. Biscuiții sărați cu brânzeturi, măsline și roșii sunt printre preferații lor!

biscuiți sărați cu brânzeturi, măsline și roșii

Detalii importante

Matei și Tudy au sesizat că biscuiții sunt și mai buni la vreo 2-3 zile de la coacere. Le dau dreptate, pentru că într-adevăr după ce stau câteva zile într-un vas acoperit, gustul de roșii se intensifică și sunt mult mai savuroși.

Brânza folosită

Puteți înlocui tipul de brânză dacă nu vă place parmezanul sau telemeaua. Trebuie doar să alegeți o brânză mai tare, mai uscată care să nu înmoaie aluatul prea tare. Chiar și telemeaua trebuie să fie mai uscată, poate chiar pusă pentru jumătate de oră într-un servețel de hârtie pentru a absorbi toată apa. Telemeaua proaspătă nu este potrivită pentru această rețetă, deci vă sfătuiesc să alegeți o telemea ambalată. Nu toată lumea iubește parmezanul. De aceea poate fi înlocuit cu o brânză pecorino sau poate fi exclus de tot din rețetă. În acest caz vom dubla cantitatea de telemea.

Pasta de roșii și măslinele

Pasta de roșii trebuie să fie și ea una densă. Încercați să alegeți o pastă de roșii care nu conține ingrediente nocive. Citiți deci cu atenție eticheta. Măslinele trebuie tăiate foarte mărunt, în primul rând pentru estetica produsului final și în al doilea rând pentru a nu vă pune probleme atunci când veți tăia biscuiții.

Smântâna de gătit

Cantitatea de smântână poate varia, în funcție de gradul de absorbție al făinii pe care o folosiți. Despre gradul de absorbție a lichidelor de către făină, am mai scris și aici http://foodfeeria.ro/tarta-sarata-cu-ciuperci-si-branzeturi/. Puneți puțin câte puțin, până când aluatul se leagă. Nu trebuie să vi se lipească de mâini.

Un pont ce desăvârșește gustul

Nu omiteți busuiocul uscat din rețetă. Cantitatea este mică și gustul se simte fin, însă în combinație cu branza, pasta de roșii și măslinele desăvârșește gustul acestor biscuiți sărați.

Culoarea aceasta superbă s-a obținut prin intermediul pastei de roșii, însă s-a intensificat prin adăugarea de boia dulce, de calitate, făcută în casă, pe care o cumpăr de la cineva de la țară. În funcție de pasta de roșii folosită și de cantitatea de boia, culoare poate să difere. Puteți observa asta și în pozele mele, care sunt din două ture diferite.

Acestea fiind spuse, să trecem la fapte! 🙂

Ingrediente pentru aproximativ 75 de bucăți

 • 400 gr făină albă
 • 200 gr unt rece, preferabil cu peste 80% grăsime (dar ies și cu unt mai slab)
 • 75 gr parmezan ras fin
 • 75 de gr telemea tare și usactă, rasă fin
 • 50 ml smântână pentru gătit
 • 50 gr măsline negre tăiate foarte mărunt
 • 70 gr pasta de rosii concentrată
 • ½ linguriță sare
 • 1 praf de piper
 • ½ linguriță boia dulce de calitate
 • ½ – 1 linguriță busuioc uscat – după gust
ingrediente biscuiți sărați cu brânzeturi, măsline și roșii

Mod de preparare

Punem făina și untul tăiat cubulețe într-un bol și frământăm ușor cu degetele pentru ca untul să se amestece cu făina. Compoziția rezultată va fi sfărâmicioasă. Adăugăm apoi parmezanul, telemeaua, măslinele, sarea, piperul, boiaua dulce și busuiocul. Le încorporăm ușor tot cu degentele. Urmează pasta de roșii, care o dată adăugată începe să lege aluatul. Pentru a ajunge la un aluat compact, începem și adăugăm smântâna pentru gătit, puțin câte puțin. Când aluatul s-a legat știm că am adăugat suficientă smântână și ne oprim, chiar dacă nu am pus toată cantitatea. Repet, totul depinde de gradul de absorbție al lichidelor de către făină.

Tot procesul poate fi făcut și într-un robot de bucătărie sau un stand mixer.

ingredientele pentru biscuiți sărați cu brânzeturi, măsline și roșii amestecate
măslinele și pasta de roșii adăugate

Aluatul obținut se împarte în trei-patru părți egale și se rulează pentru a obține suluri, pe care încerăm să le netezim cât mai bine și să le dăm o formă ce ne va permite apoi să tăiem biscuiți frumoși. Putem obține biscuiți rotunzi sau mai pătrățoși, în funcție de cum rulăm aluatul în folie. Infoliem sulurile și le punem în congelator pentru 30-40 de minute, până aluatul se întărește.

biscuiții sărați cu brânzeturi, măsline și roșii, rulați și pregătiți pentru a fi puși în congelator

Coacere biscuiți sărați cu brânzeturi, măsline și roșii

Când timpul s-a scurs, scoatem aluatul și tăiem rondele de aproximativ 5 mm, pe care le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Le coacem la 170 de grade, în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 16-20 de minute. La mijlocul timpului de coacere, întoarcem biscuiții, pentru a se rumeni frumos pe ambele părți. Eu folosesc funcția de coacere sus-jos cu ventilați, însă tot întorc biscuiții la jumătatea timpului.

biscuiții sărați cu brânzeturi, măsline și roșii gata de pus la cuptor, având o formă rotundă
sau mai pătrățoasă
sau mai pătrățoasă

Lasăm biscuiții să se răcească de tot! Apoi putem să-i savurăm!

biscuiții se răcesc

Atât de simplu este și vă puteți bucura de sărâțele sănătoase, făcute de voi.

Biscuiții sărați cu brânzeturi, măsline și roșii pot fi împachetați frumos și oferiți cadou! Cu siguranță veți impresiona!

Biscuiți sărați, cu brânzeturi, măsline și roșii – o feerie în bucătărie!

Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @foodfeeria pe Instagram și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *