Activități Advent pentru adolescenți și familie

Am descoperit magia Calendarului de Advent cu activități destul de târziu, acum 3 ani. Spun târziu pentru că Matei are 13 ani jumătate și cred că am pierdut ani frumoși în care ne puteam bucura de activități minunate, care să ne introducă în luna magică a Sărbătorilor de Iarnă.

Alegerea activităților

Mi-a fost destul de greu să găsesc în acești ani activități care să se potrivească vârstei lui. Pe internet în marea lor majoritate sunt dedicate familiilor cu copii mici. Dar nu m-am dat bătută pentru că am avut o motivație intrinsecă solidă, imensa bucurie a lui Matei la propunerea mea de a face acest calendar. Deși era deja mare, când i-am propus prima dată, a fost foarte încântat. Atât de încântat încât acum începe de prin octombrie să-mi spună că trebuie sa ne pregătim de Advent.

O mică mărturisire de mamă de adolescent 🙂

Mă bucură mult că în prag de adolescență încă mai dorește să facă activități de felul acesta cu părinții 🙂 Cei care aveți copii la fel de mari, mă veți înțelege cu siguranță mai bine 🙂 El spune că o să dorească mereu să facă Advent, că va face cu noi până va avea familia lui și apoi va transfera acolo. Iar eu mă vad făcând Advent cu nepoții 🙂

Alte resurse utile

Știu că se găsesc multe resurse de activități pe net, pe diferite site-uri, bloguri sau pe Pinterest. Pentru activități cu copilași mai mici eu vă recomand articolul Flaviei Hirișcău, pe care-l găsiți aici. Mie îmi place mult conținutul pe care-l publică Flavia online, atât pe blog, cât și pe Instagram, iar activitățile de Advent propuse de ea sunt tare frumoase, gândite cu sens și educative pentru cei mici.

Activități Advent pentru adolescenți și familie

Iar dacă aveți copii mai mari, eu vă propun o listă lungă din care aveți ce alege. Sunt mai multe activități decât zile de Advent, 50 am găsit eu până acum, deci le puteți lua pe cele care sunt potrivite pentru familia voastră. M-am inspirat și eu, desigur, în acești ani din online, dar multe dintre cele propuse sunt idei ce mi-au venit gândindu-mă la Matei, la ce i-ar plăcea să facă, dar și la ce ar putea învăța realizând o astfel de activitate.

Activitățile de anul acesta

Pe cele pe care le-am ales anul acesta, dintre toate cele de mai jos, le voi posta zilnic în story pe Instagram. În general pentru zilele aglomerate din timpul săptămânii aleg activități mai scurte, unele de 5-10 minute. Decembrie este mereu o lună aglomerată și nu doresc să punem presiune în plus, să ajungem să nu ne putem bucura de activitatea stabilită, ci doar să o bifăm. Tot în aceeași idee am stabilit în familie că dacă în unele zile suntem prea obosiți pentru a dedica timp pentru activitatea de advent, o reportăm pe weekend și o recuperăm atunci. Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă în a alege așa. Prefer să facem aceste activități atunci când avem disponibilitate emoțională, să ne încarce cu bucurie, nu cu frustrare.

Căsuța de turtă dulce făcută anul trecut
Căsuța de turtă dulce făcută anul trecut

Așadar, alegeți-vă favoritele:

1. Mergem la Parada militară, mâncăm ceva tradițional și ne uităm la un film istoric – activitate ce se poate face, desigur, doar în 1 Decembrie, pentru a marca Ziua Națională a României. Dacă doriți puteți să o combinați și cu o activitate mai crăciunistică.
2. Vizităm un târg de Crăciun dintr-un alt oraș – noi avem în plan anul acesta Târgul de la Sibiu sau Oradea.
3. Stabilim împreună meniul de Crăciun, mâncarea și desertul – în ultimii ani am ales să combinăm meniul tradițional cu diferite alte preparate de care ne era poftă. Oricum, mereu alegem având în gând să nu exagerăm cu nimic și să nu facem risipă.
4. Notăm lucrurile pentru care suntem recunoscători anul acesta si le punem în borcanul recunoștinței – avem un borcan fiecare în care adăugăm astfel de bilețele și ne întoarcem la ele în momente în care simțim nevoia de auto încurajare.
5. Mergem la munte în căutarea zăpezii – de obicei undeva aproape de Cluj, mers-venit în aceeași zi.
6. Scriem un bilet/o scrisoare în care exprimăm ceea ce simți pentru fiecare persoană din familia noastră – un exercițiu mai greu, mai ales pentru partea masculină a familiei 🙂 dar până la urmă a ieșit frumos.
7. Scriem un sms în care ne exprimăm recunoștința față de un prieten sau o altă persoană care ne-a ajutat cu ceva anul acesta – propunerea este de a identifica acea persoană (apropiată sau mai puțin apropiată) care a avut un impact pozitiv asupra ta într-un anumit moment mai dificil pentru tine anul acesta și nu ai apucat să-i mulțumești suficient sau chiar nu ai apucat să-i spui cât de mult a însemnat gestul său pentru tine.
8. Fă ceva bun pentru tine/fă-ți un răsfăț – alege ceva ce nu ai face în rest, fie din lipsă de timp, fie pentru că păstrezi resursele financiare sau de orice alt fel pentru altceva, deși dorești tare acel răsfăț. Cu toții merităm un răsfăț suprem din când în când.
9. Răsfață-ți fiecare membru al familiei cu ceva ce știi că-i place mult – fie că le faci fiecăruia un fel de mâncare preferat pe care nu l-ai făcut de mult, fie că te dedici în totalitate timp de o oră fiecărei persoane făcând ce îți cere, fără să spui iar „nu”, fie că mergeți la un film promis de ceva timp și neîndeplinit, orice se potrivește celor dragi va prinde foarte bine conexiunii dintre voi.
10. Descrie-le pe persoanele din familia ta în 5 cuvinte care-i definesc pe fiecare – un exercițiu care scoate în evidență atât părți bune, cât și părți mai puțin bune pe care le vedem unii la alții și pe care dacă le împărtășim cu deschidere și le primim la fel le putem conștientiza și gestiona mai bine.
11. Scrie un mesaj/email fiecărei persoane căreia îi ești recunoscătoare pentru ceva ce ți-a bucurat sufletul anul acesta – poate este unul sau mai mulți colegi, poate este șeful tău care de obicei te enervează, dar care în momente cheie știe să-ți fie alături, poate este un prieten sau o cunoștință, doamna dirigintă, oricine a lăsat ceva bun în sufletul tău anul acesta
12. Vânătoare de comori – fiecare ascunde în casă un mic cadou făcută de el/ea pentru celelalte persoane din casă și fiecare își caută cadoul. Acesta trebuie să aibă tematică de Crăciun.
13. Scrie câteva bilețele cu gânduri bune pentru tine și pune-le undeva unde să le poți vedea zilnic – mereu avem nevoie de un gând bun pentru noi, de self love și self care, iar astfel de mesaje pot fi de un real ajutor în momentele dificile.
14. Scrie câteva bilețele cu gânduri bune pentru fiecare persoană din familia ta și pune-le undeva unde să le poată vedea zilnic – funcționează pe același principiu de încurajare de mai sus
15. Scrieți împreună un mesaj de iubire și apreciere bunicilor – trimiteți acel mesaj bunicilor, fie electronic, fie prin intermediul unei scrisori.
16. Spune-le persoanelor din familia ta care a fost cel mai frumos lucru pe care l-au făcut fiecare pentru tine anul acesta – cu siguranță fiecare a făcut ceva ce l-a surprins pe celălalt în mod plăcut. Acum este momentul să ne reamintim acel moment și să fim recunoscători.
17. Azi pregătim un scurt video cu urări de bine pentru prietenii noștri care nu sunt aproape fizic de noi și cu care nu ne vom putea vedea de Crăciun – le vom trimite acest video în dar în seara de Ajun.
18. Fiecare persoană din familie scrie un paragraf care să descrie familia noastră (5 rânduri) – comparăm apoi toate biletele și obținem descrierea familiei prin ochii noștri. Un exercițiu util, atât pentru adulți, cât și pentru copii, de a conștientiza dinamica familiei în care trăiesc.
19. Ne uităm la un concert de coline online – util pentru o seară din timpul săptămânii, când ajungem acasă obosiți și dorim să ne relaxăm la căldurică toți și să intrăm în atmosfera de sărbătoare.
20. Mergem la un concert de colinde sau la un spectacol la teatru – perfect în orice zi a săptămânii
21. Azi oferim zâmbete, gesturi sau cuvinte frumoase necunoscuților cu care ne întâlnim și pe care îi vedem triști – această idee mi-a venit într-o zi în trafic, când în mașina alăturată, la stop, era la volan o femeie tristă tare. Instinctual i-am zâmbit și s-a luminat instant la față, mi-a zâmbit înapoi și, și-a împreunat mâinile în semn de mulțumire. A fost un moment de bucurie pentru mine, că am reușit să fac un gest frumos unei persoane care cu siguranță avea nevoie.
22. Fiecare face o listă cu activități pe care ar vrea sa le facă ceilalți din familie cu el/ea și stabilim când le vom îndeplini – găsim acele activități care de obicei sunt amânate, dar care dacă le-am face ar aduce multă bucurie și conectare.
23. Plătim o cafea/un ceai în așteptare la o cafenea – am făcut asta de câteva ori și am așteptat afară să văd reacția celui care a primit cafeaua cadou; de fiecare dată oamenii sunt uimiți, dar zâmbesc atât de frumos; cu siguranță le facem ziua mai frumoasă și memorabilă.
24. Împodobim bradul și casa pentru Crăciun și bem ciocolată caldă – în ultimii ani la noi asta se întâmplă în primele zile de decembrie, în weekend.
25. Împodobim curtea pentru Crăciun și bem vin fiert sau ceai cald și aromat – a doua zi după ce am împodobit casa, decorăm și curtea
26. Ieșim în oraș să vedem luminițele și târgul de Crăciun de la noi din oraș – facem asta de mai multe ori pe parcursul lunii, dar dedicăm și o zi specială în Advent, zi în care nu ne grăbim, stăm și savurăm tot ceea ce vedem la Târg și facem o tură cu mașina prin tot orașul, în toate cartierele și până în Florești ca să ne bucurăm de luminițe.
27. Ne uităm împreună la un film de Crăciun pe care nu l-am mai văzut – dacă sunt astfel de filme la cinema și avem timp merge acolo să-l vedem; dacă nu, alegem acasă unul.
28. Susținem un restaurant local comandând mâncare azi de la ei – e o idee ce mi-a venit în pandemie, când erau toate închise și făceau doar delivery; dar am păstrat-o și după, pentru că mereu este nevoie de susținere pentru cei care se străduie să facă ceva local; în plus merge perfect într-o zi aglomerată din timpul săptămânii.
29. Facem fursecuri împreună pentru a le face cadou – ne ocupăm de cutiile de biscuiți și fursecuri pe care le vom face cadou celor dragi sau celor cărora simțim să le mulțumim pentru ceva.
30. Cumpărăm alimente pentru Banca de alimente a Crucii Roșii și le donam în magazinele specializate – de obicei marile lanțuri de supermarketuri au spații amenajate în acest sens; iar ce se adună pentru Crucea Roșie știu sigur că ajunge acolo unde trebuie, pentru că am lucrat în campanii la facultate cu ei și sunt foarte serioși.
31. Cumpărăm cadoul pentru copilașul nevoiaș adoptat din campania ArtViitor – în fiecare an alegem o scrisoare trimisă Moșului de un copilaș nevoiaș de care se ocupă cei de la ArtViitor; am mare încredere în ei pentru că sunt de ai noștri de la FSPAC și niște tineri cu suflet mare
32. Mergem la cumpărături de cadouri de Crăciun, ne despărțim în Mall și fiecare cumpără pentru celelalte persoane din familie un cadou de 50 de lei – a fost foarte util acest exercițiu pentru Matei; a primit un buget fix în care a trebui să se încadreze și să facă alegeri potrivite pentru mama și tata
33. Toată familia gătește și aranjează masa de Crăciun – atmosfera de a facem împreună aduce multă bucurie de fiecare dată.
34. Mergem să cumpărăm cadouri de Crăciun pentru bunici – alegem împreună toți trei câte un cadou pentru fiecare bunic și bunică
35. Împachetăm cadourile pentru cei dragi – de obicei ne place să facem asta înainte cu 1-2 zile de Ajun.
36. Facem o căsuța din turta dulce – anul trecut am făcut-o pe prima și ne-a ieșit tare frumos; Ovi face proiectul (doar el e inginerul casei 🙂 ), eu fac aluatul, Matei decupează și toți trei împreună decorăm.
37. Cumpăram pâine și mergem la Biserica Franciscană din oraș, la icoana Sfântului Anton și o donăm – în Cluj-Napoca se donează pâine în fiecare marți, dar nu prea ajungem. Așa că stabilim în Advent o marți în care ducem mai multă pâine.
38. Confecționăm (DIY) globuri de zăpadă pentru a le face cadou celor dragi – este o activitate reportată de anul trecut când nu am mai apucat să o facem; sper ca anul acesta să ne iasă; am găsit aici cum se face
39. Facem împreună o coroniță decorativă de Crăciun (DIY) – are Mădălina Bucur un articol pe Bonami aici cum se face
40. Coacem fursecuri pentru colegii de clasa a lui Matei și doamna dirigintă – și sperăm că le aducem bucurie
41. Mergem la cumpărături pentru Secret Santa – toți avem Secret Santa la școală sau serviciu, așa că este nevoie să dedicăm 1-2 ore alegerii de cadouri
42. Cumpărăm mâncare de pisicuțe și câini și o donam unui adăpost/facem o donație online pentru un adăpost de animale – noi alegem https://asociatiaray.ro/
43. Mergem la librărie și fiecare ne alegem o carte pe care o vom citit în vacanța de Crăciun/sau comandăm online – încercăm să alegem lecturi cu tematică de Crăciun sau ceva ce să ne bucure sufletul în mod deosebit.
44. Îi ajutăm pe bunici să-și facă bradul și să-și decoreze casa – singuri se descurcă mai greu cu partea aceasta, așa că-i ajutăm.
45. Alegem un fel de mâncare specific de Crăciun pentru o altă țară, gătim și mâncăm – anul trecut am făcut chifteluțe suedeze cu o rețetă luată de pe net; au ieșit tare bune.
46. Azi mâncăm un mic dejun la cină (clătite?!) – dar gătim totul împreună și alegem ceva de răsfăț, poate și cu tematică de Crăciun
47. Editam video-ul cu toate activitățile de Advent pe care le-am făcut anul acesta pentru a avea o amintire – încercăm să filmăm câteva secunde din activități zilnic și la final le unim pentru a avea amintire; de obicei Matei se ocupă de asta în ziua Ajunului.
48. Schimbăm așternuturile și pijamalele în unele cu tematică de Crăciun – noi marcăm momentul cu un ceai aromat cu portocale și scorțișoară băut în pat înainte de somn
49. Mâncăm un mic dejun care să conțină culorile Crăciunului, roșu și verde – clătite cu spanac sau sfeclă roșie, terciuri de ovăz colorate natural, smoothie bowls, orice vă trece prin minte
50. Cumpărăm câteva decorațiuni noi pentru brad – chiar dacă avem multe, parcă a devenit o tradiție să luăm măcar 2-3 noi în fiecare an

Căsuța activităților de Advent pentru adolescenți și familie
Căsuța activităților de Advent pentru adolescenți și familie

Idee de final

În final vă mai las o idee pe care am văzut-o anul trecut pe undeva, nu mai știu pe unde, deci nu-mi aparține, dar mi-a plăcut mult. Pe tot parcursul lunii decembrie facem o cutie a lui Moș Crăciun unde strângem în fiecare zi din luna decembrie mâncare non-perisabilă sau haine. Pe 24 decembrie putem să dăruim această cutie unui om care are mare nevoie de ea.

Sper să vă placă ideile noastre de Advent. Dacă alegeți dintre ele, mi-ar plăcea să-mi dați de știre pe Instagram, fie cu o postare în story cu tag către foodfeeria, fie cu un comentariu la postarea din feed. Vă doresc un decembrie magic!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *